INFORMACIÓ PRÀCTICA - ESTATS UNITS

1. Passaport i entrada al país

2. Aduanes

3. Clima, Roba y ús del Casc

4. Diners

5. Zones Horaries

6. Horaris

7. Preus

8. Propines

9. Seguretat Personal

10. Costums

11. Corrent elèctrica

12. Idioma

13. Salut

14. Comunicacions

15. Urgències

16. Telèfons útils

17. Conduir als Estats Units

18. Taules de conversió

1. Passaport i entrada al país

Als ciutadans europeus se'ls exigeix portar el passaport en regla però no necessiten visat (sempre quan l'estada sigui inferior a 90 dies i en possessió d'un bitllet de tornada). El passaport ha de ser de lectura electrònica, que el govern espanyol expedeix des de Julio del 2003. Abans de la sortida cal demanar l'autorització d'entrada a Estats Units per Internet, anomenat ESTA. La sol·licitud costa 14 Dòlars, pagables amb targeta de crèdit. Cruzando Continentes farà tots els tràmits per als seus clients i els enviarà l'autorització per correu electrònic. No és obligatori però aconsellem imprimir l'autorització i portar-la-hi.

No busqueu la web oficial per google, entre els resultats haurà molts webs enganyosos de agències que ho tramiten cobrant cinc o vuit vegades més. L'únic web oficial és https://esta.cbp.dhs.gov.

A l'arribada al primer aeroport americà cal passar pel control d'immigració. La intensitat dels controls depèn de la situació política actual, últimament es respira un ambient bastant relaxat. En el control d'immigració revisaran el passaport, tiraran una foto del viatger i escanegen les seves petjades. Habitualment pregunten per l'objectiu, la destinació i la durada del viatge.

El permís de conduir espanyol vàlid és suficient per portar una moto a Estats Units. No obstant això, recomanem portar el permís internacional també, per que pot ajudar a solucionar qualsevol dubte amb més facilitat.

2. Aduanes

No es permet l'entrada al país amb fruites o verdures, carn, terra o animals. Es pot importar lliurement 200 cigarrets i un litre d'alcohol. Durant el vol intercontinental us van a lliurar un formulari de la declaració de duanes. Cal omplir-ho i lliurar-ho al control de duanes, després de recollir l'equipatge i passar pel control d'immigració. A l'arribada al primer aeroport d'Estats Units cal recollir l'equipatge i passar-ho personalment pel control de duana. Si s'agafa un vol de connexió cal entregar l'equipatge una altra vegada.

3. Clima, Roba i ús del Casc

Les nostres rutes creuen diverses zones climàtiques. Per tant, hem d'estar preparats per a qualsevol tipus de temps, calor, fred i pluja. És imprescindible portar roba d'aigua. Juntament amb la moto de lloguer ens donaran dos cascos però evidentment, cadascun està lliure per portar el seu si ho prefereix. Cada viatger pot portar una maleta que es transportarà en el vehicle de servei.

L'ús del casc és obligatori en la meitat dels estats americans. Per raons de seguretat personal recomanem portar-lo sempre.


En tots els estats blaus menys Illinois i Iowa hi ha restriccions d'edat. Normalment els passatgers de menys de 21 anys han de portar casc. A Florida i Michigan solament es pot anar sense casc si es disposa d'una assegurança d'accidents.

Cascadas de Krimml 4. Diners

Com se sap, l'ús de la targeta de crèdit és molt estès als Estats Units i per tant la millor manera de manejar els diners. No obstant això, també hi ha zones remotes i rurals on l'ús de la targeta és sorprenentment limitat. Hem de portar una mica de diners en efectiu. Els podem canviar al nostre banc habitual a Espanya o treure-ho amb la targeta de crèdit dels caixers automàtics (“ATM”) que es troben en els centres comercials i les gasolineres. No resulta car (aproximadament 1,50 $ per a cada operació) i la tasa de canvi és bona. Les màquines normalment indiquen la comissió abans d'acabar l'operació. En cas de perduda de la targeta de crèdit hem de trucar a la companyia per bloquejar el seu ús. (American Express: 1-800-548-4800, MasterCard: 1-800-826-2181, Visa: 1-800-336-8472 ).

5. Horaris

Els horaris de comerços, bancs i restaurants varien segons l'època de l'any i la regió. Molts centres comercials obren 24 hores, uns altres tanquen a mitjanit. Museus i institucions estatals solen obrir de 9 a 17. En general es menja més aviat que a la península, cap a les 13.00 i el sopar es pren entre les 18.00 o 19.00 h.

6. Zones horaries

En els EUA continentals existeixen quatre franges horàries. Durant les nostres rutes creuem alguna vegada una frontera horària i haurem de canviar l'hora del nostre rellotge. La Ruta66 per exemple creua tres zones horàries. Amb l'arribada a Chicago hem de retardar el rellotge per 7 hores. Entrant a Nova Mèxic seran 8, i a partir d'Arizona seran 9 hores.

7. Preus

El preu del dòlar ha baixat a nivells molt favorables, amb el resultat que un viatge per Estats Units surt bastant econòmic. La gasolina resulta més barata, els preus de cigarrets i begudes alcohòliques solen estar una mica més elevats que a Espanya, mentre es compri aquests productes en les tendes especials, tipus “estanc”. Comprar tabac en un bar pot sortir bastant costós. En general, els preus tendeixen a variar més d'un lloc a l'altre que a Europa. El combustible pot costar fins a 10 cèntims menys en la gasolinera del costat.

8. Propines

Les factures dels restaurants no solen incloure el servei. És gairebé obligatori afegir una propina d'un 15% de l'import total. En alguns restaurants ja inclouen la propina com a "service" o "gratuity" en la factura. Deixar propina és un gest social molt important, ignorar aquesta regla pot ser considerat un acte ofensiu.

9. Seguretat personal

Els Estats Units són un país segur per al viatger. Però en qualsevol cas s'ha d'aplicar sempre el sentit comú, no lluir joies o diners i no passejar sol a la nit. Les grans ciutats solen tenir zones o barris menys segurs que evidentment hem d'evitar. Els robatoris als hotels són poc habituals. Cal tancar bé els vehicles i aplicar les mesures i lligar les motos amb cadenes.

10. Costums

Els costums dels Americans són semblants a les europees. Estan molt acostumats a tractar amb estrangers que tenen un limitat coneixement de l'anglès. Amb l'ús freqüent de les paraules “*please” (per favor) i “*thank *you” (gràcies) podem estar segurs de rebre un bon tracte en tots els llocs. Els Estats Units són un país molt net. Ens adaptarem i no deixarem escombraries ni als carrers de les ciutats ni en la naturalesa. El consum de tabac en públic està molt restringit per les lleis però les regles varien d'estat a estat. Per no equivocar-se és aconsellable observar el comportament dels vilatans.

Adaptador enchufe americano 11. Corrente elèctrica

El corrent és de 110 volts i els endolls tenen dues patilles planes. Els adaptadors s'han de comprar abans de sortir, a Amèrica és quasi impossible de trobar-ne. La majoria dels aparells amb motor elèctric no van a funcionar als Estats Units. Es pot carregar les bateries de la càmera o del mòbil amb 110 volts sense problemes, simplement va a trigar temps més a carregar-se.

12. Idioma

Qualsevol viatge a l'estranger resulta més gratificant coneixent l'idioma dels seus hostes. Indudablement podeu viatjar amb el grup sense cap problema no sabent gens d'anglès. Els americans solen ser molt simpàtics amb turistes estrangers. A les ciutats més grans i a les zones del sud hi ha prou immigració llatina, trobarem molta gent de parla hispana i podem escoltar estacions de radio o de televisió en castellà.

13. Salut

Una bona assegurança de viatge és imprescindible per viatjar amb moto pels Estats Units. Els serveis mèdics són excel·lents però molt cars. En cas d'urgència ens dirigim immediatament a l'hospital més proper però procurem de contactar el més aviat possible amb la companyia asseguradora. Per tant és important tenir la documentació de l'assegurança a mà. Habitualment els hospitals demanen el pagament immediat del tractament amb targeta de crèdit. Una vegada tornat a Espanya cal demanar la devolució de l'import a la companyia d'assegurances i presentar tota la documentació.
Cal portar medicines personals en quantitats suficients per cobrir tota l'estada. Per evitar malentesos amb les autoritats és aconsellable portar-les dins de l'envàs original.

14. Comunicacions

A.Telefonia

Si el vostre mòbil és de tres bandes funcionarà sense problemes als EUA. Evidentment, les trucades en roaming surten cares. Per evitar sorpreses, és molt aconsellable anul·lar l'enviament de dades en roaming a través de la configuració de l'aparell.
Tots els hotels i molts restaurants, bars, etc. ofereixen servei wifi gratis. En alguns hotels pot ser de pagament.
La manera més econòmica de realitzar trucades a Espanya és usant servícios gratuítos a través del wifi com whatsapp o skype.
La forma més clàssica és comprar una targeta prepagada de telèfon en un supermercat o una gasolinera i cridar des de l'habitació de l'hotel. Primer cal marcar una xifra per accedir a la línia, després el número de la companyia operadora i el codi que es troba al dors de la targeta. Després cal marcar 011 per a trucades internacionals, seguit pel codi d'Espanya 34 i el nombre particular. Amb una targeta de 12,- $ (11,- €) se sol tenir suficient per mantenir un intens contacte amb els seus estimats durant tot el viatge. El número d'emergències és el 911.

B. Internet

En molts hotels hi ha ordinadors reservats per als clients. Gairebé tots disposen d'un sistema wifi per connectar portatil o mòbil. Pel massif ús de serveis de grans quantitats de dates com el streaming, en cada vegada més hotels el wifi és de pagament.

C. Servei Postal

Totes les ciutats disposen d'una oficina de correus, on es pot adquirir els segells. Una postal o una carta via aèria sol trigar entre un parell setmanes per arribar a Europa.

15. Urgències

En cas d'urgència, el número de telèfon 911 facilita serveis de policia, assistència mèdica o bombers. Si no es parla anglès es pot demanar un agent que parli castellà. Hem de donar indicacions clares sobre el tipus d'urgència, el lloc exacte i possibles ferits.

16. Telèfonos útils

Urgències: 911
Asistència per estrangers (en 140 idiomas): 1-888-87-1-4636
American Express: 1-800-548-4800
Mastercard: 1-800-826-2181
Visa: 1-800-336-8472
Embaixada de Espanya als EUA.: 1-202-452-0100
Consulat espanyol de San Francisco: 1-922-2995
Consulat espanyol de Los Angeles: 1-938-0158

17. Conduir als Estats Units

Els Estats Units són un país de motoristes. Fora de les grans aglomeracions es condueix d'una manera molt tranquil·la i relaxada. Ningú corre i generalment hi ha un comportament molt cordial entre els conductors. Les normes de tràfic difereixen una mica de les europees. A més varien d'estat a estat.

18. Taules de Conversió

Per descarregar-te una fulla en format pdf amb les taules de conversió de milles, milles per hora, galones, peus, fahrenheit i dòlars, fes clic aquí amb el botó de la dreta i tria "guardar destino como".

Contacte

En Moto por la Ruta 66Cruzando Continentes
Plaça del Mig, 5
17800 Olot (Girona)

Tel: 637 747 839
Fax: 972 274 662
rumbo@rumbo66.es

 Agència de Viatges amb licència Núm. GC-004488.